• Мопс мода
  • Коледата на мопса
  • Мопс разходки и игри
  • Мопс любов
  • Мопс през зимния сезон

Мопсчето изпитва страх, когато остане само.

Често ни се налага да оставим мопсчето само, това е неизбежно и то трябва да го приема нормално. Някои мопсчета, обаче променят поведението си още в момента в които разберат, че ще останат за известно време сами.

Основните причини, които могат да накарат мопсчето ни да страда са:

- първата му раздяла с нас е била продължителна;

- били сме на ваканция и сме прекарвали цялото си време заедно;

- след травматично за мопсчето събитие;

- след промяна в обичайния състав на семейството;

Основните признаци, които проявява са:

преди да го оставим:

Обикновено когато забележи, че започваме да се приготвяме за излизане, непрекъснато ни следва от стая в стая и не ни изпуска от поглед. Проявява драматично тревожна реакция и когато го целунем за довиждане навежда главата си надолу. Започва да плаче, като прави серии от поемане на въздух с леко издаване на звук и тръгва по нас, когато се насочим към вратата.

когато остане само:

Мопсчетата са така устроени, че е невъзможно да направят големи бели докато са сами. Все пак има и такива, които започват да гризат, късат, каквото им попадне и разхвърлят. Обикновено уринират, драскат по вратата, копаят по замята и скимтят.

Има мопсчета, които не правят бели, но и не мърдат от местото в което сме ги оставили, спират да се хранят докато не се появим.

след като се върнем:

Посреща ни радостно и проявява силно вълнение. Започва да скача, да се върти в кръг, бързо тича около нас, не ни оставя за секунда. Носи ни всичките си играчки и се опитва да ни ближе.

Как да помогнем на мопсчето да преодолее страха?

Най-ефективния начин е да правим следните упражнения:

Първа стъпка:

Започнете да правите обикновените си действия преди излизане  (прибиране на ключовете, обличане на палтото, взимане на чантата и др.), не излизайте просто седнете и го наблюдавайте. След известно време направете нещата, които правите , когато се прибирате вкъщи (връщане на ключовете на мястото им, събличане на палтото, оставяне на чантата и др.). 

Правете това упражнение, докато мопсчето престане да показва признаци при тези действия. Разбира се това може да ви отнеме повече време.

Втора стъпка:

Започнете да правите обикновените си действия при излизане, но този път стигнете до момента в който отваряте вратата. Задръжте я отворена за известно време и наблюдавайте реакциите му. След това я затворете и седнете, но не му обръщайте внимание.

Отново повтаряйте упражнението, докато мопсчето престане да показва признаци при тези действия.

Трета стъпка:

Направете всичко казано до тук, като този път излезете и затворите вратата отвън. След малко се върнете и не му обръщайте внимание.

Повтаряйте това упражнение, като при всяко следващо излизане увеличавайте времето през което мопсчето остава само.

Правете тези три стъпки постепенно и бавно, не преминавайте към следващата ако не сте забелязали, че признаците на страх са намалели.  Запомнете , че резултатът който искате няма да се получи веднага, трябва да се отработва цялото упражнение, колкото пъти е необходимо.

Най-добре е да го правите през почивните дни, когато имате достатъчно свободно време и не бързате. Трябва да сте спокойни и уверени, за да бъде спокойно и уверено мопсчето.

 

Към упражнението може да добавите, някакъв знак например всеки път когато излизате му казвайте „Ще се върна“, но не го правете емоционално. Скоро то ще научи, че след като сте му казали „Ще се върна“  вие скоро ще се появите.

След като сте отработили няколко пъти упражнението бавно, може да започнете да го правите с нормалното темпо, както при  нормалното ви приготвяне за излизане. Дори да излизате неочаквано, без обичайното ви приготвяте.

Това упражнение може постигне своите резултати още първия ден, но може и да отнеме повече време.

След като мопсчето свикне с кратките ви отсъствия, то ще издържа и на по-дълги.

Какво да направим ако тези дни нямаме възможност да се упражняваме и ни се налага да отсъстваме, а то страда ?

Има няколко междувременни мерки в тези случай, който само ще успокоят мопсчето, но няма да му помогнат за в бъдеще да излекува страха си.

- оставете го с приятел или член са семейството;

- заведете го на хотел за кучета, където ще се грижат за него и ще си играе с други кученца;

- ако наистина се налага да го оставите само и не можете да изпълните горните два съвета, посетете ветеринарния му лекар. Има лекарство, което намалява тревогата като успокоява мопсчето, но това трябва да правите в краен случай и само ако лекаря разреши.

Какво няма да помогне на мопсчето да преодолее страха си?

1. Наказание- то няма да му помогне, само ще задълбочи проблема.

2. Взимане на нов домашен любимец за компания на мопсчето- това също няма да помогне, защото то страда от раздялата с вас, а не защото е само.

Страхът от раздяла не е резултат от неподчинение, той е паническа реакция.
Мопсчето и страха от раздялата 1 out of 5 based on 1 ratings.

бутони за социални мрежи

3 Responses to Мопсчето и страха от раздялата

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


2 + 6 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>