• Мопс мода
  • Коледата на мопса
  • Мопс разходки и игри
  • Мопс любов
  • Мопс през зимния сезон

Мопс през зимния сезон

 

 

 Независимо дали навън има сняг или не, когато зимата чука на вратата, нашите любимци са по-добре подготвени от нас. Тяхната космена покривка е дебела, но не е достатъчна ги предпази. Зимата с нейните ниски температури, снежна покривка и хлъзгав лед е тежко изпитание за мопсчетата.

Трудно е да се каже кога им е студено, но ако вие се чувствате премръзнали, вероятно това важи и за тях. Затова не правете ненужно дълги разходки- мопсчетата не само измръзват, те боледуват също като нас, а ниските температури понижават естествения им имунитет и предразполагат към заболявания на дихателната система.

Зимата предразполага и към АДЕНОВИРУС – инфекция на хладното време.
 
При ниски температури, по правило, вирусите са по-малко активни, затова вероятността от заразяване на мопса с болшинството инфекциозни заболявания е снижено. С едно изключение – аденовирус-2. Тази напаст е известна от дълго време и преди се е наричала „щутгартска болест“ и „кучешка кашлица“. Аденовирусът се предизвиква от РНК-вирус и него можем да го наречем „кучешки грип”. Както вирусът на грипа, така и вирусът на аденовируса мутира, затова ваксинацията против аденовирус не дава гаранция, че мопса няма да се разболее. Това обаче не означава, че ваксинацията е безполезна. По наблюдения на ветеринари, дори ваксинирано куче да заболее от аденовирус, той протича много в по-лека форма.
 
 Основен признак на аденовирус се явява характерната кашлица: мопсчето прави опити да се „изкашля”, понякога с позиви за повръщане. Резултатът от „изкашлянето” е във вид на плътна бяла пяна. Лечението на аденовируса е такова, както при грип, неспецифично: общо укрепващи средства, аскорбинова киселина. Още една аналогия с грипа: аденовирусът не е толкова опасен сам по себе си, колкото усложненията, основното от които е пневмонията.
 
През зимата се увеличават и травмите. Вероятността от травмиране през студения сезон е по-голяма, отколкото през лятото, по много причини. Когато ставите са „студени”, те стават по-лесна жертва на различни наранявания.
 
 
 
През зимата, в по-топли дни, когато се наблюдава топене на снега, при много мопсчета се появяват признаци на алергия. Това заболяване, известно като „алергия към топящия се сняг”, е свързано главно с факта, че снега акумулира от атмосферата голямо количество вредни вещества, а при топенето те започват да се „освобождават”. Концентрацията на бензинови пари, масла и разтворители и други подобни вещества достига максимално равнище именно в приземния слой, поради това от алергия страдат най-често ниските породи като мопс.
 
Признаци на алергия са обилната секреция от очите и носа, понякога кашлица и сърбеж, а така също патологични изменения на космената покривка. Лечението на алергията е твърде сложно, поради тове е по-добре да се потърси помощта на ветеринарен лекар.
 
Зимния сезон крие много опасности за мопсчетата, за да ги предпазите бъдете внимателни по време на разходките и намалете продължителността им.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


4 − 4 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>